New Post

Rss

Friday, April 2, 2021
how to change invoice number in tally for new financial year

how to change invoice number in tally for new financial year

 
how to set Automatic sales invoice number in tally erp 9

In this tutorial, we will explain how to set automatic sale invoice numbers in tally. And also we will explain how to add Prefix and Suffix details in the invoice number.

Every financial year your will start with fresh invoice numbers. some of the invoice number formats are explained below

  • 001/21-22 
  • 1001/21 
  • 001/2021
  • INV0001/ 21-22
  • 0001
  • 01
  • 20-21/01
  • 2021

(Do not choose large invoice No: 0003/GST/VPT/2020-21 OR SKPVT/0008/2020-21 etc...)

If you select the Automatic Sale Invoice number option, follow the below important points.

  1. You can not edit invoice numbers manually.
  2. Do not delete any invoices. If you delete any invoice, all invoice serial numbers will be changed. 
  3. If you don't want any invoice, just cancel the invoice. it is not reflected for invoice serial numbers.
  4. You can re-use the canceled invoice. Note: if GST returns filed for a particular period, you do not re-use canceled invoice
  5. After raising the invoice, just mention the invoice number in the narration field. It is useful for future verification.
  6. Do not raise an invoice on the back date. It is reflected in invoice serial numbers.

how to set sales invoice number in tally erp 9 automatically


> In the Gateway of Tally click on Accounts Info.
> click on Voucher Types
> click on Alter
> select voucher type i.e Sales (If you create a sub-sale voucher, select regular use voucher type) then press enter
> Now you can view Voucher Type Alteration.
> In this window change: Method of voucher numbering to Automatic
> Use Advance Configuration Set to Yes, then press enter.

In the voucher type Alteration window changes as per your requirement.

Important Note: Don't change the previous financial year's information. Just add the current financial year information. Visit the following image for more infomation.

how to set sales invoice number in tally erp 9 automatically



 how to change invoice no in tally for the new financial year,


Q1) I want the Invoice number Format as "A4T/0001/21-22" from 01.04.2021
Answer)
Starting Number: 1
Width of Numerical Part: 4
Prefill with Zero: Set Yes

Restart Numbering
Applicable From: 01.04.2021
Starting Number: 1
Particular: Yearly (Effected from 01.04.2021  TO 31.03.2022)

Prefix Details:
Applicable From: 01.04.2021
Particular: A4T/

Suffix Details:
Applicable From: 01.04.2021
Particular: /21-22

how to change invoice no in tally for new financial year


watch video tutorial


----------------------------------------------------------------------------------

Q2) I want the Invoice number  Format as "0001/21-22" from 01.04.2021
Answer)
Starting Number: 1
Width of Numerical Part: 4
Prefill with Zero: Set Yes

Restart Numbering
Applicable From: 01.04.2021
Starting Number: 1
Particular: Yearly (Effected from 01.04.2021  TO 31.03.2022)

Prefix Details:
Applicable From: 01.04.2021
Particulars: Keep empty 

Suffix Details:
Applicable From: 01.04.2021
Particular: /21-22

automatic invoice number in tally


----------------------------------------------------------------------------------


Q3) I want the Invoice number  Format as "21-22/0001" from 01.04.2021
Answer)
Starting Number: 1
Width of Numerical Part: 4
Prefill with Zero: Set Yes

Restart Numbering
Applicable From: 01.04.2021
Starting Number: 1
Particular: Yearly (Effected from 01.04.2021  TO 31.03.2022)

Prefix Details:
Applicable From: 01.04.2021
Particulars: 21-22/ 

Suffix Details:
Applicable From: 01.04.2021
Particular: Keep empty 


how to change invoice no in tally for new financial year


----------------------------------------------------------------------------------

Q4) I want the Invoice number Format as "1" from 01.04.2021
Answer)
Starting Number: 1
Width of Numerical Part: Keep empty 
Prefill with Zero: Set Yes

Restart Numbering
Applicable From: 01.04.2021
Starting Number: 1
Particular: Yearly (Effected from 01.04.2021  TO 31.03.2022)

Prefix Details:
Applicable From: 01.04.2021
Particulars: Keep empty 

Suffix Details:
Applicable From: 01.04.2021
Particular: Keep empty 

----------------------------------------------------------------------------------

Q5) I want the Invoice number Format as "01" from 01.04.2021
Answer)
Starting Number: 1
Width of Numerical Part: 2
Prefill with Zero: Set Yes

Restart Numbering
Applicable From: 01.04.2021
Starting Number: 1
Particular: Yearly (Effected from 01.04.2021  TO 31.03.2022)

Prefix Details:
Applicable From: 01.04.2021
Particulars: Keep empty 

Suffix Details:
Applicable From: 01.04.2021
Particular: Keep empty 

----------------------------------------------------------------------------------


Q6) I want the Invoice number Format as "001" from 01.04.2021
Answer)
Starting Number: 1
Width of Numerical Part: 3
Prefill with Zero: Set Yes

Restart Numbering
Applicable From: 01.04.2021
Starting Number: 1
Particular: Yearly (Effected from 01.04.2021  TO 31.03.2022)

Prefix Details:
Applicable From: 01.04.2021
Particulars: Keep empty 

Suffix Details:
Applicable From: 01.04.2021
Particular: Keep empty 

----------------------------------------------------------------------------------

Q7) I want the Invoice number Format as "0001" from 01.04.2021
Answer)
Starting Number: 1
Width of Numerical Part: 4
Prefill with Zero: Set Yes

Restart Numbering
Applicable From: 01.04.2021
Starting Number: 1
Particular: Yearly (Effected from 01.04.2021  TO 31.03.2022)

Prefix Details:
Applicable From: 01.04.2021
Particulars: Keep empty 

Suffix Details:
Applicable From: 01.04.2021
Particular: Keep empty 

----------------------------------------------------------------------------------

Q8) I want the start Invoice number from "2021" from 01.04.2021
Answer)
Starting Number: 2021
Width of Numerical Part: 4
Prefill with Zero: Set Yes

Restart Numbering
Applicable From: 01.04.2021
Starting Number: 2021
Particular: Yearly (Effected from 01.04.2021  TO 31.03.2022)

Prefix Details:
Applicable From: 01.04.2021
Particulars: Keep empty 

Suffix Details:
Applicable From: 01.04.2021
Particular: Keep empty 
 
----------------------------------------------------------------------------------

Read More »
Copyright © 2015 accounting tally taxation tutorials All Right Reserved
Subscribe by Email Get Free Updates
Don't Forget To Join US Our Community
×
blogger